jakość robi różnicę

 

O jakości preparatu, który spożywasz decyduje kilka czynników:

1. SUROWIEC,

2. CYKL PRODUKCYJNY,

3. DODATKI CHEMICZNE I SPOŻYWCZE,

4. SPOSÓB PAKOWANIA I PRZECHOWYWANIA,

5. JAKOŚĆ ZARODNIKÓW GANODERMA LUCIDUM.

 

1. SUROWIEC

Grzyby Ganoderma lucidum (Reishi) stają się coraz popularniejsze i rośnie ilość produktów, które rywalizują ze sobą cenowo. Nie spotkałem jednak sprzedawcy, który prezentowałby hodowlę grzyba i pokazywał jakość surowca. To niezwykle ważny element produkcji ponieważ grzyb odpowiednio wysokiej jakości zawiera wszystkie związki opisywane w literaturze.

Grzyby stosowane do produkcji oferowanych przez nas suplementów diety rosną w czystym, górskim środowisku gór Wuy na południu Chin. W naszej galerii umieściliśmy zdjęcia z farmy, na których widać zacienione tunele a wewnątrz grzyby rosnące na pniach zakopanych w ziemi. W trakcie wzrostu grzyb czerpie pokarm z pnia i otaczającej go gleby, ma dostęp do świeżego powietrza i światła słonecznego. Dzięki technologii umożliwiającej sterylizację pnia przed rozpoczęciem wzrostu, na farmie nie są stosowane związki chemiczne, grzyb rośnie w naturalnych i optymalnych dla siebie warunkach. Ganoderma lucidum jest hubą, wiele hub możemy spotkać w naszych lasach i łatwo zauważyć, że są przyczepione do pnia drzewa bez widocznej nóżki – tak charakterystycznej dla grzybów. W warunkach hodowlanych grzyb Reishi powinien wykształcić nóżkę i płaski kapelusz ponieważ świadczy to o odpowiednich warunkach a tym samym, jest potwierdzeniem jego wysokiej jakości.

Taka hodowla zwiększa koszty czego unika wielu hodowców. Powstają farmy schowane w halach produkcyjnych, gdzie ustawia się na półkach worki foliowe wypełnione trocinami i innymi związkami ułatwiającymi wzrost grzybni Ganoderma lucidum. Grzyby rosną szybciej i taniej ale z pewnością nie korzystają z tego co zapewnia natura....a ich jakość jest taka jak cena.

hodowla w hali

 produkcja w hali 

Przykładowa produkcja Ganoderma lucidum w hali  - zdjęcia powyżej, oraz produkcja na farmie w Chinach - zdjęcia poniżej

hodowla na farmie       hodowla na farmie

 

2. CYKL PRODUKCYJNY

Dorosły grzyb Ganoderma lucidum jest twardy – jak każda huba. Trudno go pokroić, można próbować zmielić ale w warunkach domowych to trudne i czasochłonne. Fujian Longhua Pharmaceutical Co. Ltd, producent oferowanych przez nas suplementów diety, jest państwową firmą farmaceutyczną, która specjalizuje się w produktach pochodzenia naturalnego. W zakładzie zastosowano technologie, które eliminują lub ograniczają do minimum użycie wszelkich związków chemicznych. Dorosłe grzyby Ganoderma lucidum są rozgotowywane w wielkich kotłach a następnie mielone i suszone. Zdjęcia linii technologicznej umieściliśmy w naszej galerii.

Dzięki takiej technologii nie stosuje się związków chemicznych, które ułatwiają zmiękczenie lub rozpuszczenie grzyba.

Z owocników Reishi (kapelusz) powstaje suplement diety „Sproszkowany grzyb Ganoderma lucidum” a także „Grzyb i zarodniki”. Producent dbając o najwyższą jakość preparatu odcina nóżki i fragmenty owocnika, które wiadomo, że są gorszej jakości lub zawierają mniejsze ilości czynnych związków. Powyższy zabieg podnosi jakość produktu ale zwiększa liczbę odrzutów – a tym samym koszty produkcji. Zmielenie całego grzyba z pewnością obniżyłoby koszt i jakość gotowego produktu. Można to sprawdzić samodzielnie otwierając kapsułkę gotowego suplementu i próbując smak proszku. Oferowane przez nas preparaty mają intensywny kolor i smak – co świadczy o dużej zawartości substancji czynnych.

Firma farmaceutyczna gwarantuje ponadto spełnienie najwyższych norm higienicznych, zarówno w trakcie produkcji, jak i w czasie pakowania.

Linia technologiczna do rozgotowywania, mielenia i suszenia grzyba Ganoderma lucidum, na zdjęciu przedstawiciele importera u producenta

linia technologiczna     linia technologiczna2

 

3. DODATKI CHEMICZNE I SPOŻYWCZE

Opisana powyżej technologia powoduje, że nie ma potrzeby dodawania konserwantów, wypełniaczy, przeciwzbrylaczy lub innych dodatków chemicznych, lub spożywczych. Kapsułki z glutenu pszenicznego zawierają wyłącznie suchy proszek, który można wysypać i spożyć np. z posiłkiem – jeżeli ktoś ma kłopoty z połykaniem kapsułek lub jest uczulony na gluten pszeniczny.

Warto zwrócić na to uwagę porównując preparaty z grzyba Ganoderma lucidum. Tak często dodawany np. stearynian magnezu jest wypełniaczem, który ogranicza przyswajalność innych związków a także może się osadzać na ściankach jelit.

Kupując produkt czytaj za co płacisz.

 

4. SPOSÓB PAKOWANIA I PRZECHOWYWANIA

Produkcją i pakowaniem oferowanych przez nas produktów zajmuje się państwowa firma farmaceutyczna co gwarantuje spełnienie najwyższych norm higienicznych. Suplementy powstają tam od początku do końca, tzn. łącznie z pakowaniem kapsułek w butelki, zamykaniem, naklejaniem etykiet w języku polskim i wysyłką do Polski.

Gotowe produkty są importowane bezpośrednio do nas, nie są nigdzie przepakowywane ani przechowywane przez pośrednika.

Kapsułki większości suplementów są zamknięte w blistrach a następnie w szczelnym opakowaniu z folii alumionowej. To ostatnie jest umieszczane w kartonie. Takie pakowanie zmniejsza dostęp wilgoci do kapsułki.

Przed każdym importem do Polski produkty przechodzą kontrolę laboratoryjną. Każdy suplement uzyskuje certyfikat informujący o spełnieniu standardów na obecność bakterii (w tym koli), pleśni lub innych patogenów. Certyfikaty trafiają do Państwowej Powiatowego Inspektora Sanitarnego we Wrocławiu, wraz z pozostałą dokumentacją dotyczącą importu suplementów diety. Po granicznej kontroli każdy suplement otrzymuje „Świadectwo spełnienia wymagań zdrowotnych przez środek spożywczy”, który jest równocześnie dopuszczeniem produkty do sprzedaży. Czasami produkty trafiają do Laboratorium Izby Celnej w celu sprawdzenia obecności substancji szkodliwych, a także w celu potwierdzenia składu z deklarowanym na etykiecie. Od 2005 roku, od kiedy oferujemy suplementy z grzybów Ganoderma lucidum, byliśmy kilkukrotnie kontrolowani w laboratorium i nigdy nie były zgłaszane żadne zastrzeżenia.

Pakowanie kapsułek w blistry. Obecnie suplementy są pakowane w szklane butelki..

pakowanie kapsułek   zamknięty blister

 

5. JAKOŚĆ ZARODNIKÓW GANODERMA LUCIDUM

Zarodniki Ganoderma lucidum są wg książki dr n.med. Adama Kwiecińskiego „Reishi – nadzieja współczesnej medycyny” do 75 razu mocniejsze farmakologicznie od owocnika grzyba. Na rynku pojawia się coraz więcej suplementów z zarodnikami w składzie.

Zarodniki Reishi są mikroskopijnej wielkości, występują na wierzchniej części kapelusza grzyba dzięki czemu są w naturze rozwiewane przez wiatr – tworząc mgiełki. Ich zbiór jest bardzo utrudniony a mikroskopijne rozmiary zwiększają koszt produkcji. Zarodnik ma podwójną łupinkę, która chroni jego zawartość przed negatywnym wpływem warunków atmosferycznych. Zebrany i dodany do suplementu diety zarodnik Reishi nie żadnej wartości dla naszego organizmu. Podwójna łupinka skutecznie utrudnia przyswojenie jego zawartości i ostatecznie zarodnik zostaje przez nas wydalony. Aby skorzystać z jego wartości należy w trakcie produkcji rozbić jego łupinki. Tylko wówczas nasz układ trawienny może przyswoić jego zawartość. Warto zwrócić na to uwagę kupując suplement diety z zarodnikami Reishi- na etykiecie musi się znajdować informacja o rozłupanych zarodnikach. Co ważne oferowane przez nas zarodniki są rozłupywane metodą mechaniczną – bez użycia związków chemicznych.

Z informacji uzyskanych od naszego producenta wiemy, że są producenci, którzy dodają do produktów z zarodnikami np. dekstryny, które stanowią rodzaj wypełniacza. Tej informacji nie ma etykietach i jest to trudne do sprawdzenia a wpływa na jakość preparatu. Produkcja w firmie farmaceutycznej gwarantuje jednak najwyższe standardy i jakość.

W ofercie posiadamy również „Wyciąg olejowy z zarodników Ganoderma lucidum”. To najbardziej zaawansowany suplement diety jaki można uzyskać z grzyba Reishi. Olej powstaje poprzez działanie nadkrytycznym dwutlenkiem węgla na rozłupane zarodniki. Gotowy produkt nie zawiera dodatku oleju ani innych związków – to wyłącznie substancja uzyskana z zarodników. Kapsułka tego suplementu diety jest przezroczysta (gluten pszeniczny) i hermetycznie zamknięta. Można ją przekłuć lub rozgryźć i spróbować smak.

Oferowany przez nas „Wyciąg olejowy” był pierwszym takim suplementem diety oficjalnie zgłoszonym do Głównego Inspektora Sanitarnego w Warszawie i prawdopodbnie pierwszym w Unii Europejskiej – w 2005 roku. W kolejnych latach pojawiły się kolejne produkty ale klienci w większości pozostali przy naszym suplemencie. Dziękujemy za docenienie preparatu i nadal utrzymujemy jego wysoką jakość.

Całe zarodniki Ganoderma lucidum (z lewej) i rozłupany zarodnik (z prawej)

zarodniki Ganoderma lucidum  rozłupane zarodniki